Guide til veludført stråtag

Når du skal have nyt stråtag kan det virke som en stor og uoverskuelig proces. Det er jo en afgørende del af dit hjems konstruktion, og selvfølgelig vil man gerne have et flot og holdbart tag.

Som lægmand kan det være svært at vide hvad du skal være opmærksom på når du skal vurdere en tækkemands arbejde. Noget vil være en smagssag, men andre ting har betydning for dit tags langvarige holdbarhed.

Tækkefaget er et stolt og traditionsbundet fag, hvor håndværket ofte er præget af egnstraditioner, men også tillærte teknikker og vaner som gør at den enkelte tækkemand ofte har en ret unik kombination af personligt udtryk og håndelag. Æstetik er jo en personlig sag, og du vil finde at nogle tækkemænd fortrækker rundere/blødere former, nogle foretrækker strammere/skarpere linjer. Overordnet set kan og vil de fleste tækkemænd imødekomme personlige ønsker til det udtryk du ønsker.

Et stråtag kan for nemheds skyld deles på i to dele. Den ydre overflade og en indre kerne. Dit udgangspunkt vil som oftest være din vurdering af den ydre overflade, men omhuen for den skjulte kerne af dit tag er mindst lige så vigtig.

Stråtages overflade

Overfladen bør være relativt tæt og ensartet i overfladen. Dog ikke så tæt og hård i overfladen, at taget ikke kan få luft og tørre. Et veludført stråtag bliver kun fugtigt i de øverste få centimeter af overfladen, og kan hurtigt tørre op igen pga. sol og vind.

Stråenes retning bør være så horisontal som muligt. Retninger bør ændre sig i bløde ensartede bevægelser. Jo bedre vinkel des bedre hastighed på afløbet af nedbør. For hurtig eller uens retning på tækkerørenes retning giver uhensigtsmæssige punkter i overfladen, hvor nedbør kan trække dybere ind i overfladen. 

En hurtig måde at vurdere om din nuværende eller kommende tækkemand har udvist omhu.

1) I vindskeder bør retningen være ca 45 grader. Og inden for ca 1 meter stå horisontalt. Uden skarpe retningsskift.

2) Der bør ikke være uens/krydsende retninger på rørender på en lige tagflade.

… indlægget opdateres løbende med mere information. Kontakt os her hvis du har spørgsmål omkring stråtage.

Auning stråtag
Veludført stråtag i Auning